C-vitamin
Kategori: Kost
Vitamin C, askorbinsyra, är en viktig vitamin för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Det underlättar även upptaget av järn i maten. C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin och vid normalt intag absorberas 80 % av abskorbinsyran i kroppen. Men vid ökad dos minskar andelen som absorberas successivt och vid höga doser utsöndras större delen i urinen. C-vitamin är värmekänsligt och när man tillagar vitaminet varmt sker en förlust med 50 % av ämnet och därför bör man behandla detta vitamin så skonsamt som möjligt.
Intaget av Vitamin C är rekommderat till 75 mg per dag. Äter man p-piller, är gravid eller ammar ökar intaget av detta vitamin. C-vitamin brist är ovanligt i Sverige men en lindrig brist kan ge trötthet, svaghet och irritation. Allvarlig brist kan leda till sjukdomen skörbjugg (mycket sällsynt) som innebär inflammationer i tandköttet, infektionskänslighet och försämrad sårläkning.
C-vitamin finns i;
- färsk frukt (citrusfrukter & kiwi innehåller höga halter av askorbinsyra)
- färska bär (nypon, svarta & röda vinbär, hjortron & jordgubbar har höga halter av askorbinsyra)
- färska bär (nypon, svarta & röda vinbär, hjortron & jordgubbar har höga halter av askorbinsyra)
- grönsaker (kålsorter som broccoli, brysselkål, grönkål, vitkål, blomkål & paprika nnehåller höga halter av vitaminet)
- jucie
- jucie
- livsmedel med tillsatt c-vitamin
En vuxen person får till exempel i sig dagsbehovet genom att äta någon av följande saker:
- En stor apelsin
- En halv paprika
- Ett hekto broccoli
Så glöm inte bort frukt & grönt varje dag!